”En bomb waiting to happen”

Som de flesta säkert har läst så var vi på Ultuna igår under dagen för att kolla på Ias öga. Det vi visste från tidigare var att hon har trång kammarvinkel med ärrbildningar från kronisk inflammation i ögat. Detta var även anledningen till att vi fick åka ner nu efter 6 mån för att kolla.

Något nytt som vi såg var som en ”dimmig” fläck längst nere på irisen. Maria (ögonspec.) förklarade det med att när det är inflammationer i ögat blir vätskan som lite kladdig vilket har gjort att irisen och hornhinnan har fastnat i varandra där vi såg fläcken. Hon hade bra pupillreflex men den drar inte ihop sig fullständigt vilket troligtvis är en följd av det jag beskrev tidigare. Med lite egen analysering så antar jag att detta kan vara anledningen till att hon kisar mer än vanligt vid starkt solljus.

Eftersom att de inte såg någonting av detta för ett halvår sedan så tyder ju det på att hon har haft ett skov under sommaren. Det som är svårt, men bra för Ia, är att hon inte verkar ha ont/visar smärta när hon har skoven. Dock tror inte veterinärerna att det kommer hålla hur länge som helst, ”En bomb waiting to happen”.

För att förebygga skov i framtiden så ska vi sätta in behandling. Kortisondroppar 2 ggr/dag i 14 dagar och sedan 1 ggr/dag. Maria (ögonspec.) ska även kolla på henne i Hudiksvall om 3 mån innan vi åker tillbaka till Uppsala igen om 6 mån. Hon har inte alla instrument i Hudiksvall men kan iaf se om det är en pågående inflammation så på så sätt behöver vi inte åka till Uppsala under vintern.

img_2500

En trött Ian på undersökning ❤

 

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s